Regionalni Fond preduzetnog kapitala počinje sa radom polovinom 2014.

Bez autora
Nov 25 2013

Evropska mreža preduzetništva jedan je od najuspešnijih projekata Evropske unije koji se bavi ključnim problemima srpske i privrede regiona - nedovoljne konkurentnosti, tehnološkog zaostajanja, nedostatka koncepta internacionalizacije poslovanja i njegovog finansiranja.Konkretan rezultat ovog projekta treba da bude zajednički nastup preduzeća iz regiona na trećim tržištima. U okviru podrške Evropske unije preduzetništvu Zapadnog Balkana, polovinom sledeće godine počeće da radi regionalni Fond preduzetnog kapitala. Fond je namenjen razvoju malih i srednjih preduzeća.

Regionalni Fond preduzetnog kapitala počinje sa radom polovinom 2014.Evropska mreža preduzetništva jedan je od najuspešnijih projekata Evropske unije koji se bavi ključnim problemima srpske i privrede regiona - nedovoljne konkurentnosti, tehnološkog zaostajanja, nedostatka koncepta internacionalizacije poslovanja i njegovog finansiranja, istakao je Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Konkretan rezultat ovog projekta treba da bude zajednički nastup preduzeća iz regiona na trećim tržištima, rekao je Vesović na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva (EEN) za konzorcijume iz regiona Jugoistočne Evrope (Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije), koja se održava 25. i 26. novembra u PKS.

Kako je najvila Ana Trbović, savetnica ministra privrede, u okviru podrške Evropske unije preduzetništvu Zapadnog Balkana, polovinom sledeće godine počeće da radi regionalni Fond preduzetnog kapitala. Fond je namenjen razvoju malih i srednjih preduzeća, a ukupna sredstva od 140 miliona evra biće usmerena na različite inicijative, preduzetni kapital, garancije i tehničku pomoć preduzećima.

Srbija će u tom fondu učestvovati sa 300.000 evra, a očekuje se da će domaća preduzeća dobiti višestruko više sredstava, navela je Ana Trbović na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva (EEN) za konzorcijume iz regiona Jugoistočne Evrope. Očekuje se da će preduzeća imati dodatne izvore povoljnijeg finansiranja, što je trenutno najveća prepreka za njihov razvoj, pa država Srbija ima nameru da osnuje sopstveni fond za te namene.

Ona je ukazala da će u regionalnom fondu učestvovati Evropski investicioni fond, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i budžetski manjim delom, države regiona.

Menadžer tog fonda će biti privatno preduzeće, koje će na komercijalnim osnovama da bira projekte koji su dobri za finansiranje kroz Fond preduzetnog kapitala, a očekujemo da će Srbija imati veliki deo projekata koji će se prijaviti, dodala je Trbovićeva.

Koordinator Evropske mreže preduzetništva u Srbiji Miloš Ignjatović, naveo je da je Evropska komisija prošle nedelje usvojila program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća ukupne vrednosti 2,3 milijarde evra u narednih sedam godina.

Evropska mreža preduzetništva aktivna u više od 50 zemalja sveta. Ona će i dalje imati značajnu ulogu u podršci preduzećima da osvajaju tržišta, a fokus će biti na internacionalizaciji, proširenju poslovanja i uspostavljanju prekograničnih partnerstava.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dejan Radulović istakao je da će ovaj projekat Ministarstvo i ubuduće podržavati. 

U saopštenju PKS se navodi da se teme konferencije, koja predstavlja priliku za EEN timove da razmene iskustva, poboljšaju efikasnost pružanja usluga EEN klijentima, odnose i na kreiranje profila, žensko preduzetništvo, transfer tehnologije, prava intelektualne svojine i klastere, Horizon 2020, procedure EEN Srbija, pripremu klijenata za učešće na B2B i CM, IP audit, COSME SEE, regionalnu saradnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik